Ako vybrať správny obojok pre psa?

Vybrať správny obojok pre vášho psíka môže byť náročný proces. S toľkými možnosťami, ktoré sú k dispozícii v pet shopoch (od farieb až po rôzne materiály, či veľkosti) to môže pôsobiť pre niekoho zmätočne.

Preto sme pre vás prichystali článok, ktorý vám výber zjednoduší.

 

Potrebujú psy obojok / vôdzku?


Zákon 282/2002 Z. z. jasne nestanovuje, že je povinné mať na každom psovi obojok / vodítko.

V zákone je napísané: “Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.”

Každopádne pre bezpečnosť psíka a vášho okolia odporúčame každému, aby psík mal obojok a bol na vôdzke, čím môžete predísť mnohým nedopatreniam, ktoré môžu vzniknúť.

Váš psík nemusí byť problém, ale ten problém môže byť okolie a spoločnosť, v ktorej sa nachádzate (ľudia, ostatný psíkovia, či iné zvieratá).

 

Potrebujú rôzne plemená rôzne štýly obojkov?

Rôzne plemená psov majú často odlišné potreby vzhľadom na ich anatómiu a temperament.


Niektoré plemená môžu mať širšie, silnejšie krky, zatiaľ čo iné môžu mať dlhé a úzke krky. Preto môže byť vhodné používať rôzne druhy obojkov na základe týchto individuálnych vlastností.

Napríklad, u plemien súperiacich s problémom úniku hlavy z obojku, ako sú chrty, sa často odporúča používať martingale obojky, ktoré poskytujú dodatočnú kontrolu bez toho, aby obmedzovali dýchanie.

Naopak, pre plemená s robustnejším stavbou krku môžu byť vhodné pevnejšie obojky alebo postroje, ktoré poskytujú lepšiu podporu a kontrolu.

Je preto dôležité zvážiť individuálne potreby vášho psíka a vybrať obojok, ktorý mu zabezpečí maximálne pohodlie a bezpečnosť. Ak si nie ste istý, aký druh obojku je pre vaše plemeno najlepší, odporúčame sa poradiť s veterinárnym lekárom alebo odborníkom na chov psov.

 

Sú obojky, ktoré sa psíkom za žiadnych okolností neodporúčajú?


Existuje niekoľko typov obojkov, ktoré nie sú vhodné pre psíkov a ich používanie sa za žiadnych okolností neodporúča. Medzi ne patria:

Obojky s kolíkmi (s osťnami): Tieto obojky majú na vnútornej strane kolíky / ostne, ktoré sa tlačia do krku psa, keď sa obojok natiahne. Používanie týchto obojkov môže spôsobiť bolesť, zranenia a dokonca aj trvalé poškodenie krku alebo hrtana psa.

Elektrické obojky: Elektrické obojky fungujú tak, že dodávajú elektrický impulz, keď pes vykoná nežiadúce správanie, ako je štekot alebo vrčanie. Tento spôsob výchovy je často považovaný za nehumánny a môže spôsobiť psíkovi stres, úzkosť a strach.

Obojky vyrobené z nekvalitných materiálov: Obojky vyrobené z tvrdých a drsných materiálov môžu spôsobiť podráždenie pokožky psa, čo môže spôsobiť nepríjemné pocity a dokonca aj infekcie.

Je dôležité, aby majitelia psíkov vyberali obojky s ohľadom na pohodlie a bezpečnosť svojich zvierat. Pri výbere obojku je najlepšie sa poradiť s veterinárnym lekárom alebo skúseným trénerom psíkov, ktorí vám môžu odporučiť najvhodnejšiu možnosť pre vášho miláčika.

Mäkké, pohodlné obojky sú väčšinou najlepšou voľbou, ktorá minimalizuje riziko zranení a zabezpečuje pohodlie psa. Dôležité je správne zmerať obojok pre psíka, aby bol pre neho obojok, čo najpohodlnejší.

 

Aké materiály zvážiť pri výbere obojku pre psa?


Pri výbere obojku pre psa je dôležité zvážiť rôzne materiály, z ktorých sú obojky vyrobené. Tu sú niektoré z najbežnejších materiálov a ich výhody a nevýhody:

Nylon: Nylonové obojky sú veľmi populárne pre svoju odolnosť, ľahkosť a pohodlie. Sú ľahké na údržbu, pretože sa môžu ľahko umyť a suché. Sú tiež často dostupné vo veľkom množstve farieb a dizajnov.

Koža: Kožené obojky sú tradičnou voľbou a sú známe svojou trvanlivosťou a štýlovým vzhľadom. Kvalitný kožený obojok môže vydržať dlhú dobu a s časom sa môže stať ešte pohodlnejším, keďže sa prispôsobuje tvaru krku psa. Avšak môže byť potrebné starostlivo ošetrovať kožu, aby sa udržala v dobrom stave.p

Reťaz: Obojky vyrobené z reťaze môžu byť efektívne pri trénovaní psa, pretože poskytujú okamžitú spätnú väzbu. Avšak nie sú vhodné pre všetky plemená, pretože môžu byť tvrdšie na krk a spôsobiť nepohodlie. Pri výbere reťazového obojku je dôležité zabezpečiť, aby bol vyrobený z materiálu, ktorý nie je korodujúci a neškodí psovi.

Bavlna: Obojky vyrobené z bavlny sú mäkké a pohodlné, ale nemusia byť tak odolné ako iné materiály. Sú vhodné pre psíkov s citlivou pokožkou a pre tých, ktorí nenosia obojky dlhšie obdobie.

My pri výrobe našich obojkov používame nylon, ktorý je pokrytý kočárkovinou, čo zabezpečí trvácnosť obojku. Pracku máme z kovu kvôli vyššej durabilite a gravírovaniu. Obojky s menom a tel. číslom majú výhodu najmä kvôli bezpečnosti psíka, v prípade stratenia.

Ako pri všetkom, tak aj pri výbere materiálu obojku je dôležité zvážiť potreby vášho psa, jeho plemeno, citlivosť pokožky a úroveň aktivity.
Ak rozumiete anglicky, tak odporúčame toto video, ktoré zhrňuje ako správne vybrať obojok psíkovi:


Je vhodné, aby váš pes nosil obojok aj vo vnútri?

Naši psíkovia sú doma (aj na dvore) bez obojku. Sú mikročipovaní a naučení neutekať, takže si myslíme, že je pre nich lepšie ich nechať voľne sa hrať bez obojku. Na prechádzky vonku ich máme na obojku, na ktorom majú známku, kde máme telefónne číslo v prípade potreby.

Záleží mi na opatrnosti, pokiaľ ide o nosenie obojku vo vnútri kvôli nešťastným príbehom o nehodách, ktoré sa stali v dôsledku zachytenia obojku na nábytku alebo pri hre s inými psami. Ak váš pes potrebuje nosiť obojok doma, odporúčam používať obojok s rýchlym uvoľnením, aby sa minimalizovalo riziko uškrtenia v prípade zachytenia.

Ak trénujete psa v klietke, nemal by nosiť obojok. Ak sa necítite pohodlne s tým, že je váš pes vo svojej klietke bez obojku, použite len obojok s rýchlym uvoľnením alebo aspoň obojok s rovným tvarom bez slučiek.

 

Špeciálne obojky


Špeciálne obojky sú vhodné pre špeciálne príležitosti a to najmä, ak váš psík je nezvládnuteľný alebo trpí nejakou chorobou, či defektom. Určite nie sú vhodné pre každého psíka.

Sprejové výcvikové obojky: Sú jednou z možností, ako upokojiť štekavého psa. Tieto obojky fungujú tak, že majú malý sprej umiestnený vo vnútri obojku. Keď pes začne štekať, senzor detekuje zvuk štekania alebo vibráciu hrdla a aktivuje sprej, ktorý je vypustený v blízkosti psíka, čo ho prekvapí a môže zastaviť jeho štekot. Sprej obvykle obsahuje neškodný, nealergénny tekutý prostriedok, ako je napríklad voda alebo esenciálny olej, ktorý neubližuje psíkovi, ale je pre neho nepríjemný a účinne ho “zastraší” od štekotu.

Je dôležité používať obojok s kontrolou štekotu so sprejom s ohľadom na bezpečnosť a pohodu psa. Obojok by mal byť správne nastavený a používaný v súlade s pokynmi výrobcu. Je tiež dôležité monitorovať psa počas používania obojku a sledovať jeho reakcie. Pre niektoré psy môže byť tento typ obojku účinným prostriedkom na kontrolu štekotu, ale pre iných môže byť neúčinný alebo dokonca vyvolávať úzkosť.

Ultrasonické obojky:

Sú obojky používané na tréning psíka alebo na kontrolu nežiaduceho správania pomocou ultrazvukových zvukových signálov. Tieto obojky fungujú tak, že v momente, keď pes vykoná nežiaducu aktivitu, majiteľ aktivuje obojok, ktorý vysiela ultrazvukový signál. Tento signál je pre psa nepohodlný a rušivý, a preto sa môže naučiť asociovať nežiaducu činnosť s týmto nepohodlným zvukom a postupne ju eliminovať.

Princíp fungovania ultrazvukových obojkov je založený na tom, že psi majú citlivejší sluch ako ľudia a sú schopní počuť zvuky v širšom rozsahu frekvencií, vrátane ultrazvuku, ktorý je mimo dosahu ľudského sluchu. Pretože ultrazvukový signál nie je viditeľný ani počuteľný pre ľudí, majitelia ich môžu používať diskrétne.

Obojky proti blchám:

Sú jedným z možných spôsobov, ako chrániť psa pred inváziou bĺch a kliešťov. Tieto obojky obsahujú chemické látky, ktoré odstraňujú existujúce blchy a kliešte, ako aj chránia psa pred novými infekciami.

Vibračné obojky:

Vibračné obojky sú tréningové nástroje pre psy, ktoré využívajú vibračný signál na komunikáciu so psíkom. Tieto obojky sú často používané na tréning psov a na kontrolu ich správania bez použitia “tradičných metód”, ako sú napríklad obojky s elektrickým impulzom, ktoré sú oveľa stresujúcejšie ako tieto vibračné obojky.

Princíp fungovania vibračných obojkov je jednoduchý. Keď majiteľ aktivuje obojok, ten vyšle do obojku vibračný signál, ktorý psík cíti na krku. Tento signál nie je bolestivý, ale je pre psa nepríjemný a môže mu poskytnúť jemnú, ale efektívnu spätnú väzbu na jeho správanie.

GPS obojky

GPS obojky sú moderným technologickým vylepšením, ktoré umožňuje majiteľom sledovať polohu svojich domácich miláčikov v reálnom čase pomocou satelitného signálu GPS (globálny pozičný systém). Tieto obojky sú často používané pre psov, ale môžu byť tiež dostupné pre mačky a iné domáce zvieratá.







Ďalšie články