Ako správne zmerať veľkosť psa pre obojok?

Výber správneho obojku pre vášho psa nie je len otázkou štýlu, ale predovšetkým otázkou pohodlia a bezpečnosti. Každý pes je jedinečný, a preto je dôležité venovať pozornosť správnosti veľkosti obojku, najmä v oblasti krku.

V článku sa pozrieme na to, prečo je meranie krku psa kľúčovým krokom pri výbere obojku. Od pohodlia až po bezpečnosť - podrobne preskúmame, prečo správne meranie môže viesť k lepšiemu životu vášho psíka.

 

Ako by mal byť obojok tesný?

Obojok pre psa by mal byť dostatočne pevne nasadený, aby psíkovi obojok neskĺzol z krku a zároveň aby nebol príliš tesný a neškrtil ho.

Medzi obojkom a krkom psa by mal byť priestor na aspoň pohodlné vloženie dvoch prstov. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že obojok nie je príliš utiahnutý, čo by mohlo spôsobiť nepríjemnosti alebo dokonca poškodenie krku psa.

Vždy by ste mali sledovať reakcie vášho psa na obojok a uistite sa, že je pre neho pohodlný. Ak máte pochybnosti o správnej veľkosti obojku alebo ak pes vykazuje nejaké známky nepohodlia, konzultujte so veterinárnym lekárom alebo odborníkom na správanie.

 

Ako zmerať správne obvod krku psíkovi?

1. Správne nástroje

Použite mäkký merací pás alebo ovinovaciu šnúru, ktorú neskôr môžete zmeračom odmerať.

2. Pripravte psíka:

Uistite sa, že váš pes je pokojný a v pohodlí. Môže byť užitočné, ak vám niekto pomôže udržiavať psa v pokoji. 

3. Namerajte obvod krku:

Umiestnite merací pás alebo šnúru okolo najširšej časti krku, blízko k základni krku, kde sa krk stretáva s plecom. Nezabudnite na to, že pás alebo šnúra by mali byť priliehavé, ale nie príliš tesné.

4. Beriete do úvahy rezervu:

Pri výbere obojku alebo postroja pridajte k zmeranému rozmeru ešte nejaký "rezervný" priestor, aby bolo obojku alebo postroju dostatočne voľno. Dôležité je, aby nebol ani príliš uvoľnený, ani príliš tesný.

Pri meraní krku psíkovi buďte trpezlivý a pokojný, aby ste minimalizovali stres pre vášho psa. Týmto spôsobom môžete zabezpečiť, že obojok alebo postroj bude psovi pohodlný a zároveň mu poskytne potrebnú podporu.

 

Ako zmerať psovi obvod krku


Video ako správne zmerať psovi obvod krku:

 

Ďalšie články